pondělí 19. ledna 2009

Půjde Západ za plyn?

Je pozoruhodné, že skoro po dvou týdnech nejen že neteče plyn, ale ani není jasné, proč vlastně neteče. Na počátku 21. století dokážeme změřit velikost vzdálené galaxie, ale ne tok plynu na Ukrajině. Komanda ČEZu usvědčují zloděje elektřiny po desítkách, ale u plynu to nejde? Je za tím něco jiného? Spekulujme ...

Pokud někde čteme zamyšlení nad tím, jaké cíle vlastně Rusko sleduje, dočteme se většinou jen něco v tom smyslu, že Rusko chce ukázat svoji sílu. Co když je to ale jinak? Co když je cílem nabourání "morálních" zásad, na kterých je evropská/západní zahraniční politika založena? Kam až bude Evropa ochotna zajít, když si nebude moci šlehnout svou pravidelnou dávku plynu?

Naposledy v případě Gruzie si Rusko uvědomilo, že mu takovéhle věci neprojdou úplně snadno. Rusko získává nálepku agresora a když nic jiného, dostane se do diplomatické izolace. Cena prosazení vlastních zájmů je příliš veliká.

Zkusme si teď představit následující scénář:

  • Rusko vydrží trvat na "vině" Ukrajiny dost dlouho na to, aby to byl pro EU opravdu závažný problém. Závažným problémem to bude už v okamžiku, kdy se státy EU rozdělí na ohrožené a plynově soběstačné a pořádně se rozhádají.
  • Rusko zaujme postoj "My s Ukrajinou nic neuděláme, pokud chcete odebírat plyn, nějak si to vyřešte". Vzhledem k tomu, že o tom, co považuje za řešení, rozhoduje Rusko, bude tlak postupně sílit až k silovému řešení. Tím samozřejmě není (nemusí být) míněn kobercový nálet NATO na Kyjev. Stačí pár chytrých bomb, letecká blokád anebo třeba vojenské obsazení kompresorových stanic. V nejhorším případě i verbální podpora ruské vojenské akce. Podstatná ale není síla zásahu. Podstatný je fakt, že bude EU nebo NATO v této akci na straně Ruska proti režimu který předtím podporovali. Morální odůvodnění takové akce bude problematické. Navíc po akci mohou být případně dodány důkazy, že Ukrajina byla v právu.
  • Výsledkem bude morální kocovina na Západě, rozpad společné zahraniční politiky a především ztráta odhodlání bránit prozápadně orientované režimy proti Rusku. Vedlejším efektem bude ztráta pozic prozápadních politiků na Ukrajině (pokud tam tedy takoví jsou).
  • No a pak se může Rusko konečně vrátit třeba k té Gruzii.


"Slečno, šla byste se mnou za milion?"

"No.... asi ano."

"A za pět set?"

"No dovolte, nejsem žádná kurva!"

"Já myslel, že tohle jsme si už vyjasnili a teď se jen dohadujeme o ceně?"

Poznámky:

  • Lze namítnout, že Ukrajina zas až tak prozápadní hodnoty nevyznává a jde tam spíš o boj jedné mafie s druhou. To sice může být pravda, ale nenechme se zmást fakty. Důležité je, že v médiích jsou tito politici prezentováni jako prozápadní a my žijeme ve virtuální realitě.
  • Nedávno vyšel v Reflexu zajímavý článek o ruské PR dělostřelecké přípravě 


Žádné komentáře:

Okomentovat